Rachel Levi tekent

Maak kennis met Rachel Levi

Rachel Levi tekening
Ik ben Rachel Levi, eigenaar van Huis van Verbeelding en auteur van het boek ‘Tekenen tijdens de vergadering: DOEN!

Als creatief organisatiecoach, help ik organisaties en bedrijven van A naar Beter. Dat doe ik door ineffectieve patronen aan de kaak te stellen en aan te pakken met creatieve, inspirerende oplossingen. Zakelijk tekenen is één van de instrumenten die ik veel en vaak inzet, net als Story Telling. Ik leer het ook anderen, in de vorm van workshops en trainingen. Als ik met teams naar een resultaat toewerk wakker ik graag de verbeeldingskracht aan. Visuele en verhalende instrumenten komen dan heel goed van pas.

Ik zie veel managers worstelen in de aansturing van hun team. Ze vinden het lastig om in de waan van de dag een inspirerend en stimulerend klimaat te creëren. Daarom heb ik speciaal voor teammanagers, organisatieadviseurs en communicatieadviseurs het jaarprogramma Inspirerend Leiderschap.

Wanneer ben je begonnen met wat je nu doet en waarom?

Ik liep er in iedere baan tegenaan dat ik maar een stukje van mezelf kon laten zien. Nooit kon ik ál mijn talenten kwijt. In mijn werk was ik de eerste jaren vooral strategisch en analytisch bezig en later kwam hier teamcoaching bij. Mijn creativiteit kreeg veel te weinig ruimte. Buiten werktijd wel. Ik heb jarenlang naast mijn ‘9 tot 5’ baan ook nog gewerkt als theatermaker. Heerlijk om verhalen te vangen, sprekende beelden te bedenken en met acteurs te werken. Maar het waren wel gescheiden werelden. Toen ik via een collega voor het eerst hoorde van het fenomeen zakelijk tekenen, had ik al snel in de gaten dat dit voor mij DE manier was om werk en creativiteit samen te brengen. Mijn omgeving reageerde zo leuk op mijn tekeningen dat ik al heel snel bijna niet meer aan mijn gewone werk toekwam. Ik werd steeds vaker gevraagd om processen te ondersteunen met tekeningen. Zo is Huis van Verbeelding ontstaan. Maar inmiddels doe ik meer dan tekenen alleen. Het tekenen is voor mij geen doel, maar een middel. Alles wat bijdraagt aan een inspirerend werkklimaat voor mensen zet ik in.

Rachel Levi tekening
tekening Rachel Levi

Hoe heb je leren tekenen?

Je kunt in je leven eerder tekenen, dan dat je kunt lezen en schrijven. Het is vaak meer een kwestie van ontmoedigd raken. Leraren die tekeningen gaan belonen met cijfers, waardoor je zelf ook ineens gaat oordelen. De wereld wordt zwart-wit, een tekening is voldoende of onvoldoende. Bij mij is daarom het plezier in tekenen ook een tijdje minder geweest. Nu is dat plezier weer helemaal terug, omdat ik niet teken voor de kunst, maar om beter te communiceren.

Wat gebruik je om te tekenen?

Ik teken zowel op papier als digitaal. Maar mijn voorkeur gaat uit naar papier. Lekker ambachtelijk, vlekken op je vingers en in één keer raak. Het is wel grappig, Hasse en ik komen elkaar weleens tegen tijdens een training of conferentie. We maken dan allebei getekende aantekeningen, omdat het ons zo goed helpt om te focussen én te onthouden. Zij loopt dan rond met haar iPad en tekent alles digitaal, terwijl ik rondloop met mijn boekje en een berg stiften in mijn tas. Het werkt allebei.

Waar zet je jouw tekeningen voor in?

In eerste plaats voor beter begrip. Om ideeën uit de hoofden en op papier te krijgen. Zodat groepen voor zich zien wat belangrijk gevonden wordt. Zodat ze sneller verbanden kunnen leggen, een rode draad ontdekken. En in de tweede plaats omdat de tekening een visuele kapstok biedt om te onthouden. Geschreven notulen moet je echt teruglezen om te weten wat er ook alweer is besproken. Met een tekening hoeft dat niet. Ook zonder hem terug te zien, zitten de plaatjes al in je hoofd.

Wat is volgens jou de kracht van tekenen/ tekeningen?

Live tekenen tijdens een sessie heeft iets magisch. Mensen zien ter plekke dat ze gehoord worden. Uit het niets ontstaat uit hun ideeën een plaat. Dit vinden mensen zo waardevol! En voor mij is het inspannend en ontspannend tegelijk.

tekening Rachel Levi
Rachel Levi tekening

Hoe gaat de trend van tekenen zich volgens jou ontwikkelen?

Ik denk dat steeds meer mensen in organisaties gaan ontdekken hoe waardevol het is om te leren hóe je tekeningen inzet ter ondersteuning van je werk. De wereld wordt steeds visueler, de spanningsboog korter. Je komt niet meer weg met een langdradige Powerpoint, of documenten die niemand leest omdat onze mailboxen al vol zitten. Ik verwacht dat binnen bedrijven steeds meer mensen ruimte krijgen om tekeningen in te zetten en er lang niet altijd iemand ingehuurd hoeft te worden.

Waar wil jij je in gaan ontwikkelen mbt tekenen?

Mijn eigen ontwikkeling gaat niet over tekenen alleen. Het is mijn missie om organisaties en bedrijven te faciliteren met een brede creatieve toolbox en inspirerende medewerkers. In mijn eigen tekenblokje, waar ik regelmatig wat krabbels maak om te experimenteren zie ik vooral de oefening om in zo min mogelijk lijnen tóch een overtuigend verhaal neer te zetten.

Waar kun je Rachel Levi vinden?

Mijn favoriete sociale medium in Instagram. Daar deel ik tekeningen en verhalen over wat mij bezighoudt. Ik ben te vinden onder de naam @rachel_huis_van_verbeelding

Als je meer over mij en mijn missie wilt lezen, kan dit op www.huisvanverbeelding.nl. Daar staat ook meer informatie over mijn boek: Tekenen tijdens de vergadering: DOEN! (want als ik één patroon in organisaties ineffectief vind, is het wel vergaderen!)

** Alle tekeningen op deze pagina zijn van Rachel! 

Pin It on Pinterest