Jacqueline Mol Tekent

Maak kennis met Jacqueline Mol.

Jacqueline Mol tekent
Hi, ik ben Jacqueline Mol

Enthousiast teken- en doodlelaar. Ik deel mijn illustraties op Instagram waar Hasse en ik elkaar tegenkwamen.

Ik werk als commercieel medewerker bij een opleidingsinstituut. Ook in mijn werk pas ik mijn passie voor tekenen en illustreren toe. Met een tekening maak ik plannen inzichtelijk en geef ik de essentie weer. We verwerken visuele informatie namelijk veel sneller dan tekst! Ik gebruik ‘sketchnotes’ om de essentie van een training samen te vatten, teken een visual om plannen te illustreren of een roadmap om het verloop van een project weer te geven.

Hoe heb je leren tekenen?

Als kind tekende ik veel. Mijn schoolschriften stonden vol met tekeningetjes en mijn juffen vonden mij maar een dromer. Rond mijn twaalfde heb ik een paar schilderlessen gehad. Daar heb ik wat basisprincipes geleerd waar ik nog steeds profijt van heb. Maar verder kon ik er niet zo veel mee. De opdrachten stonden vast, je moest dingen naschilderen en het moest kloppen. Dat is zo jammer. Jonge kinderen tekenen vrij en expressief, bepalen hun eigen mooi. Dit verdwijnt naarmate we ouder worden. En als volwassenen durven we vaak niet meer te tekenen. We hebben het idee dat een tekening mooi moet zijn terwijl het daar eigenlijk niet om gaat. Voor mij is tekenen plezier, expressie, laten zien wat je bezig houdt. Communiceren met elkaar!

Wanneer ben je begonnen met wat je nu doet en waarom?

Eind 2017 startte ik een Instagram account. Mijn tekenstiften had ik weer uit de kast getrokken en op Instagram wilde ik inspiratie opdoen en leren van andere tekenaars en illustratoren. Ook was ik benieuwd naar de reacties op mijn doodles. Mijn account heb ik dan ook @jacqiedoodles genoemd. Ik kreeg veel leuke reacties en Instagram bleek een goede stok achter de deur om met regelmaat te gaan tekenen. Na een tijdje kreeg ik verzoeken om in opdracht te tekenen. Heel erg leuk. Zo heb ik illustraties gemaakt voor een yogaschool, een logo getekend voor een keramiekshop en praatplaten verzorgd voor presentaties.

Tegelijkertijd werd op mijn werk zakelijk tekenen geïntroduceerd door onze designer. Zij merkte mijn enthousiasme en talent voor tekenen op en vroeg me visuals te maken. Zo kon ik tekenen ook toe gaan passen in mijn werk. Visuals, praatplaten, instructies, een roadmap. Superleuk. Wel moest ik hierbij even omschakelen. Mijn illustraties voor Instagram zijn klein en gedetailleerd. Bij zakelijk tekenen moest ik dit loslaten. Daarbij teken je juist groot en meer in outlines. Een korte training bij De Betekenaar voor het maken van praatplaten heeft me geholpen een goede vorm te vinden. Inmiddels ben ik aardig thuis in zakelijk tekenen en zie ik steeds meer mogelijkheden om dit toe te passen.

Jacqueline Mol illustraties
Jacqueline Mol illustraties

Wat gebruik je om te tekenen?

I’m oldschool; ik teken handmatig met stiften op papier. Voor mijn illustraties gebruik ik fineliners en alcoholmarkers.

Binnenkort wil ik digitaal tekenen verkennen. Vooral voor zakelijk tekenen lijkt dit me handig omdat je een tekening makkelijk kunt bewerken en op verschillende manieren kunt toepassen.

Waar zet je jouw tekeningen voor in?

  • Communiceren met elkaar: praatplaten zijn mijn favoriet. Ideaal om je bespreekpunten of doelen in beeld te brengen.
  • Verhelderen: ik gebruik een tekening of roadmap om plannen of processen te laten zien in plaats van presentaties met eindeloze lappen tekst
  • Aankleding: een workshop wordt aantrekkelijk als je werkvormen aankleedt met tekeningen
  • Visuele aantekeningen: voor mij werkt dit zo veel beter dan tekst
  • Plezier: tekenen is leuk! Vooral als je het samen doet!
Jacqueline Mol illustraties
Jacqueline Mol

Wat is volgens jou de kracht van tekenen/ tekeningen?

Met een tekening zet je de essentie neer. De ruimte op een vel papier of flipover is nu eenmaal beperkt. Dit dwingt je tot helder communiceren. Je moet keuzes maken en komt sneller tot de kern. En doordat we visuele informatie beter verwerken dan tekst blijft de informatie ook beter hangen. Door samen te tekenen breng je elkaars creativiteit op gang en ontstaan vaak nieuwe ideeën.

Hoe gaat de trend van tekenen zich volgens jou ontwikkelen? Of waar wil jij je in gaan ontwikkelen mbt tekenen?

De wereld om ons heen wordt steeds visueler dus ik verwacht dat zakelijk tekenen steeds meer gebruikt gaat worden in verschillende vormen.Vooral hoop ik dat steeds meer mensen de schroom overwinnen en durven te gaan tekenen. Bewondering heb ik voor visual recorders zoals Hasse, die ‘on the spot’ bij een groot event presentaties en discussies vertalen naar visuals. Dat zou ik ook nog willen leren. Maar voor nu werk ik het liefst mijn ideeën uit achter mijn tekentafel met een muziekje en een kop koffie erbij.

Waar is Jacqueline Mol te vinden?

Je vindt mijn doodles, illustraties en storydrawings op instagram onder de naam @jacqiedoodles
Ook ben ik te vinden op Linkedin

 

24 sep 2018 | Zakelijk tekenen

Pin It on Pinterest