Creativiteit

 

Creativiteit gaat over creeëren. ‘Iets’ nieuws creeëren dat er daarvoor nog niet was. Creativiteit gaat voor mij over verbindingen leggen die er nog niet waren.

Voor mij kan dat heel erg breed zijn: van het creeëren van een kunstwerk tot het creeëren van kansen en mogelijkheden tot het creeëren van (overlevings)strategiën. 

In mijn ogen is ieder mens creatief. Al vinden veel mensen zichzelf niet creatief. Ik geloof dat dit niet in het wel/niet creatief zijn zit, maar in de verwachting rondom het resultaat.

Als ik per se een creatief idee wil verzinnen, ben ik zo gefocust op dat creatieve idee dat ik het niet meer zie. Als ik creatief ben met mijn handen en iets voor ogen heb, zorgt die verwachting voor een ‘ontevredenheid’ met het resultaat. (Dat is overigens niet altijd zo, soms verras ik mezelf.) Tijdens het proces beperkt het me echter wel. Als ik een proces begin met een open nieuwschierige houding en ga experimenteren, voel ik me veel creatiever. En de uitkomst is altijd iets wat ik niet had verwacht = voor mij per definitie creatief. 

Kinderen zijn creatief. Ze creeëren constant nieuwe dingen, kansen en mogelijkheden. Totdat ze te horen krijgen dat het ‘fout’ is. Wat ‘fout’ precies wil zeggen als je er goed over nadenkt is me een raadsel. Het enige wat ik geleerd heb is dat het ‘niet goed’ is en dat ik het moet vermijden. Ik wil iets ‘goed’ doen en niet ‘fout’. Daar zit gelijk een enorme rem op creativiteit. Het beperkt de creatieve beweging.